Coworkingspace Silversquare Guillemins ontworpen door Jean-Paul Lespagnard officieel geopend

Internationaal gerenommeerde, Luikse ontwerper onthult ontwerp voor eerste Silversquare in Wallonië

Silversquare Guillemins opent vandaag officieel zijn deuren. De Luikse vestiging markeert het begin van een nieuw hoofdstuk voor de coworkingpionier. Silversquare richtte zich eerst op Brussel, maar onthult nu de eerste Waalse locatie, de tiende in België. Hiermee sluit Silversquare het drie jaar durende creatieve proces met Jean-Paul Lespagnard af. Zijn analyse van de functionaliteit van de ruimtes, de volumes, de materialen en de kleurkeuze bieden een frisse en inspirerende kijk op de coworkingwereld. Het wordt de ideale uitvalsbasis voor Luikenaars die op zoek zijn naar een unieke werkplek.

Op naar de grootsteden

De opening van de coworkingspace in Luik vormt een zeer belangrijke stap voor Silversquare”, vertelt Alexandre Ponchon, medeoprichter van Silversquare. “De eerste locatie buiten Brussel moet de toon zetten voor verdere uitbreiding, met openingen in Antwerpen in juni 2023 en Louvain-la-Neuve begin 2024 in het vooruitzicht.” Axel Kuborn, de andere oprichter, voegt daaraan toe: “De samenwerkingen die we met elk van de artiesten hebben opgezet, stellen ons in staat om locaties te creëren die even verrassend als uniek zijn. Ze maken integraal deel uit van het DNA van Silversquare. Jean-Paul is de uitdaging aangegaan en heeft die met verve vervuld. De ruimtes ogen dynamisch en inspirerend.”

De totale oppervlakte van Silversquare Guillemins bestrijkt 3.283 m2, verdeeld over drie verdiepingen. Het kantoorgedeelte telt 74 privékantoren, waarvan 248 werkplekken die naar eigen smaak ingericht kunnen worden. De coworkingspace is gelegen in een groene wijk met woningen, kantoren, een boetiekhotel en enkele buurtwinkels. Het volledige project, ontwikkeld door Befimmo, draagt de naam ‘Paradis Express’.

De lokroep van de roots

Jean-Paul Lespagnard werd geboren in Luik en groeide op in Harzé. De basis van zijn opleiding als ontwerper werd gelegd in Saint-Luc en Chateau Massart, in ‘la Cité Ardente’. Later verliet hij z’n geboortestad om z’n visie verder te perfectioneren en zijn creatief handelsmerk te ontwikkelen aan de zijde van internationale artiesten zoals Anna Sui (in New York) of Meg Stuart (in Berlijn). Zonder zijn Belgische roots uit het oog te verliezen, bekijkt Jean-Paul de wereld als een groot speelterrein waarbinnen hij kan ontdekken en creëren. Vandaar het label ‘Worldly Belgian’ dat hem dikwijls wordt toegeschreven.

Het was dit label dat hem mee inspireerde om deze coworkingspace vorm te geven. “Silversquare gaf mij carte blanche om terug te keren naar mijn roots. Als uitgangspunt nam ik de locatie tussen het station van Luik-Guillemins en La Boverie, het museum voor schone kunsten. Ik wilde graag een plek creëren die de link legt tussen mobiliteit en ergoed. Of het nu lokaal of internationaal is”, legt Jean-Paul Lespagnard uit.

Een ode aan ‘savoir-faire’

Bij de realisatie van dit project combineerde Jean-Paul de globale en lokale aanpak. Hij liet zich omringen door ambachtslui en kmo’s. Het servies in Silversquare wordt bijvoorbeeld geproduceerd door vakmannen uit Puebla en Jalisco (Mexico). De strooien lampen zijn afkomstig van een coöperatieve in de Hoge Atlas in Marokko. De imposante Tchantchèt-pop, van de hand van koperslager Pascal Jacques uit Luik. Of de wafelvormige deurklinken, gemaakt in Faridabad (India). “Mijn reizen en mijn afkomst vormen heel duidelijk de basis voor mijn inspiratie en voor dit project”, vertelt Jean-Paul Lespagnard.

Een plek om te werken, inspiratie op te doen en samen te groeien

Jean-Paul Lespagnard was erop gebrand om de ruimte interactief te houden. Getuige daarvan zijn de geupcyclede lockers die ter beschikking gesteld worden. Ze kunnen gebruikt worden als verplaatsbare opslagruimte, als bijzettafel en dankzij het kussentje ook als zitplaats. De speeltuin in het glazen gedeelte van de coworking creëert dan weer een ontmoetingsplek ​ die mensen uitnodigt om gezellig samen te komen en te ontspannen.

De vestiging krijgt ook een ‘Chai Lobby’. Een gezellige en flexibele wachtruimte waar de vertrektijden van de treinen worden weergegeven op schermen en er tussendoortjes verkrijgbaar zijn. Op die manier vormt de plek een sfeervol alternatief voor de wachttijden in het station.


Foto's zijn hier beschikbaar: https://silversquare.prezly.com/media/album/21073

Meer van Jean-Paul Lespagnard op Instagram (@jeanpaullespagnard) of via zijn website: https://www.jeanpaullespagnard.com/

Kevin Scheers (for Silversquare)

Senior Consultant, Brum Smith

Laurence Doucet

Marketing leader, Silversquare

 

Over Silversquare

Silversquare creëert werkplekken om de community’s van morgen naar een hoger niveau te tillen. De unieke ruimtes worden speciaal ingericht als een safehavenconcept voor veeleisende professionals die gesteld zijn op efficiëntie, focus en connecties. De wereld van vandaag verandert zo snel dat bedrijven en particulieren voortdurend herbekijken hoe ze hun ruimte en tijd het best kunnen gebruiken. Efficiëntie en flexibiliteit zijn keywords, maar tegelijk blijven het gemeenschaps- en samenhorigheidsgevoel ook belangrijk. Silversquare blendt deze eigenschappen samen in zijn ultramoderne coworkingruimtes. 

Silversquare, dat in 2023 vijftien kaarsjes mag uitblazen, telt tien unieke coworkingspots verspreid over Brussel, Zaventem, Luik en Luxemburg die samen goed zijn voor een oppervlakte van meer dan 46.000 m². The most exciting square meters in town.

Silversquare Antwerpen en Silversquare Louvain-la-Neuve zien dit jaar het levenslicht. 62 enthousiaste medewerkers geven elke dag het beste van zichzelf om de 4.700 leden van 1.770 bedrijven optimaal te servicen.

https://silversquare.eu/