Jean-Paul Lespagnard ontwerpt Silversquare-coworking in Luik

Luikse ontwerper met internationale bekendheid kleurt het interieur van Silversquare Guillemins

De naam doet het al vermoeden. De nieuwste coworkingspace van Silversquare krijgt een plekje dichtbij de oever van de Maas, op een boogscheut van het Luikse station Guillemins. De brug Passerelle La Belle Liégeoise verbindt Paradis Express, de wijk waarin Silversquare Guillemins komt, rechtstreeks met La Boverie, het museum voor moderne en hedendaagse kunst. De aanwezigheid van het station en het kunstmuseum waren voor de Luikse ontwerper genoeg om de inspiratiemolen op gang te zwieren. De coworkingspace in Luik, Silversquares tiende coworkinglocatie, markeert het begin van een nieuw hoofdstuk voor Silversquare. De coworkingpionier slaat het Brussels blad om en begint te schrijven aan een nieuw verhaal in andere grote Belgische steden. Silversquare Guillemins opent in april van dit jaar en op 8 september volgt de feestelijke opening.

 

Silversquare Guillemins

“De coworking in Luik wordt heel belangrijk voor Silversquare”, zegt Alexandre Ponchon, een van de oprichters van Silversquare. “De eerste locatie buiten Brussel moet de toon zetten voor de rest van de expansie.” Axel Kuborn, de andere oprichter van Silversquare vult aan: “Daarom is de samenwerking met Jean-Paul van goudwaarde. Voor het eerst krijgt een ontwerper, die een persoonlijke band heeft met de locatie, de kans om de hele coworking in te richten en dat geeft extra cachet aan Silversquare Guillemins.”

“De persoonlijke link die ik voel met Luik en het station Guillemins maakt dit project voor mij heel speciaal”, vult Jean-Paul Lespagnard aan. “In mijn schooljaren ging ik met de bus of trein naar school, ik kwam dus dagelijks in het station. Ik heb er uren al wachtend doorgebracht en vaak was het er koud en kil. Zeker geen aangename plaats om lang te wachten. Daarom heb ik er een hoofddoel van gemaakt om Silversquare Guillemins niet enkel als coworkingspace te ontwerpen, maar ook als een plaats waar pendelaars in alle comfort de tijd kunnen doden.”

Jean-Paul Lespagnard
Jean-Paul Lespagnard

In de coworking is er onder andere plaats voor ‘The Economat’ en ‘The Chai Lobby’. The Economat is een klein winkeltje waarin allerlei dingen te vinden zijn, van bureauartikelen over Luikse wafels tot een fles wijn voor als je na het werk naar een diner moet. The Chai Lobby wordt een leuke en flexibele wachtruimte met versnaperingen. Er komen ook schermen waarop de vertrekuren van het openbaar vervoer te zien zijn.

Silversquare Guillemins opent in april en verdeelt een totale oppervlakte van 3.283 m2 over een gelijkvloers, een eerste en tweede verdieping. Het kantoorgedeelte telt 74 privékantoren met 248 desks die naar eigen smaak ingericht kunnen worden. Jean-Paul Lespagnard ontwerpt keuzepakketten waarin de kleur, de hoogte en het materiaal van de desk vrij te kiezen zijn. Ook de belichting in het kantoor kunnen gebruikers eigenhandig kiezen. Hoofdaandeelhouder Befimmo reikt Silversquare een plaatsje aan in een groene wijk waar ook ruimte is voor woningen, kantoren en buurtwinkels. Het hele project draagt de naam ‘Paradis Express’.

 

Lokale lokroep

Jean-Paul Lespagnard is een geboren en getogen Luikenaar. Heel zijn opleiding als ontwerper heeft hij genoten in de Luikse hoofdstad. Vijftien jaar geleden verliet hij de stad om van de wereld te proeven, daarom is hij naar eigen zeggen een ‘Liégeois-Voyageur’. Toch komt hij nog graag terug naar zijn bakermat om te zien wat er veranderd is. En daar ligt het begin voor Jean-Pauls inspiratie voor de coworkingspace.

Reizen, beweging, verandering, kunst en ambachtelijk waren de sleutelwoorden die meteen opkwamen bij de Luikse ontwerper, die overigens ook veel met mode bezig is. Vooral ‘beweging’ en ‘verandering’ spelen een prominente rol, zij hebben een tweeledige link met de locatie. Enerzijds de treinen uit het station Guillemins en anderzijds de tijdloze kunst uit La Boverie.

 

 Liégeois-Voyageur

“Alle inspiratie voor dit project haal ik uit mijn reizen. Mijn hele moodboard hangt vol met foto’s die ik zelf genomen heb, wat erop staat heb ik met mijn eigen ogen gezien”, vertelt Jean-Paul Lespagnard. “Ik kreeg carte blanche van Silversquare maar vroeg wel om een eigen bureau in één van hun coworkings. Zo kan ik de energie en de dagelijkse film van een coworkingspace in me opnemen. En voel ik aan wat er nog mist of wat beter kan.”

“Het sleutelidee van de coworking zijn draagbare lockers, een idee dat ik oppikte in Mexico. Iedereen die in de coworking werkt, krijgt een eigen oranje locker die uitschuif- en uitneembaar is. Het is praktisch want je kan al je spullen in een keer meenemen. En het creëert een hele nieuwe dynamiek op de werkvloer als iedereen met een felgekleurde doos rondloopt.”

“Ik wil dat de ruimtes in Guillemins neutraal zijn, zodat de mensen en objecten de aandacht kunnen trekken. Om die neutraliteit te bekomen, ga ik simpele materialen integreren in het interieur die ook aan de buitenkant van het gebouw gebruikt worden. Nu het gebouw er eindelijk is, kan ik de ruimtes fysiek in me opnemen en gaan mijn ideeën en concepten voor het interieur echt vorm krijgen”, besluit Jean-Paul Lespagnard.

 

Bram Smets (for Silversquare)

Brum Smith

 

 

Over Silversquare

Silversquare creëert werkplekken om de community’s van morgen naar een hoger niveau te tillen. De unieke ruimtes worden speciaal ingericht als een safehavenconcept voor veeleisende professionals die gesteld zijn op efficiëntie, focus en connecties. De wereld van vandaag verandert zo snel dat bedrijven en particulieren voortdurend herbekijken hoe ze hun ruimte en tijd het best kunnen gebruiken. Efficiëntie en flexibiliteit zijn keywords, maar tegelijk blijven het gemeenschaps- en samenhorigheidsgevoel ook belangrijk. Silversquare blendt deze eigenschappen samen in zijn ultramoderne coworkingruimtes. 

Silversquare, dat in 2023 vijftien kaarsjes mag uitblazen, telt tien unieke coworkingspots verspreid over Brussel, Zaventem, Luik en Luxemburg die samen goed zijn voor een oppervlakte van meer dan 46.000 m². The most exciting square meters in town.

Silversquare Antwerpen en Silversquare Louvain-la-Neuve zien dit jaar het levenslicht. 62 enthousiaste medewerkers geven elke dag het beste van zichzelf om de 4.700 leden van 1.770 bedrijven optimaal te servicen.

https://silversquare.eu/