Silversquare zet expansie in Wallonië verder met coworkingspace in Louvain-la-Neuve
Lilian van Daal en Théo Demans steken Silversquare Louvain-la-Neuve in een utopisch en dystopisch jasje
07/06/2023, Louvain-la-Neuve – Dag op dag twee maanden na de officiële opening van de eerste Waalse locatie, Silversquare Guillemins in Luik, zet Silversquare de volgende stap in Wallonië. De coworkingpionier kondigt vandaag met Silversquare Louvain-la-Neuve zijn tweede Waalse locatie aan. Een coworkingspace van 4000 m2 verspreid over twee verdiepingen in de Waals-Brabantse universiteitsstad. De Nederlandse Lilian van Daal en Brusselse Théo Demans nemen het interieur voor hun rekening. Silversquare Louvain-la-Neuve zal er straks gaan uitzien als een combo tussen een utopische en dystopische wereld. De eerste steen wordt op 1 september gelegd, de oplevering staat gepland voor 2024.
Strategische locatie voor ondernemingen
De komst van Silversquare naar Louvain-la-Neuve bevestigt zijn expansie naar strategische steden in België. Met 4000 m², verdeeld over twee verdiepingen, vervolledigt de cowerkingplace van Louvain-la-Neuve een rijk aanbod dat al elf locaties telt, verspreid over het hele land. De Waalse universiteitsstad werd niet zomaar gekozen: het is een belangrijk centrum voor onderzoek en ontwikkeling. Met een internationaal gerenommeerde universiteit is het de thuisbasis van talrijke onderzoekers en studenten, wat bijdraagt tot een innovatieve en ondernemerschapssfeer. Spin-offs van de universiteit hebben bijgedragen aan het ontstaan van een dynamisch wetenschapspark dat de thuisbasis is van vele high-tech bedrijven, voornamelijk in de biotechnologie, ICT en engineering.
Wat is er dan logischer dan dat Silversquare zich in deze economische kweekvijver vestigt? "Het bestaan van een modern bedrijvenpark en de vestiging van toonaangevende bedrijven versterken de status van Louvain-la-Neuve als economisch centrum. Deze bedrijven, en bedrijven die overwegen om zich hier te vestigen, profiteren niet alleen van de gemakkelijke toegang tot hoogopgeleid talent van de universiteit, maar ook van de sterke banden met onderzoek en innovatie," zegt Alexandre Ponchon, medeoprichter van Silversquare.
Subtiele mix van utopie en dystopie
Dimitri Goloubev en Julie Van Huynegem, interieurarchitecten van Silversquare, bedachten het contrasterende thema. “Het concept is gelinkt aan de klimaatproblemen die er zijn en de manier waarop de mens daarmee leert leven in de toekomst. Op die vraag zijn twee antwoorden mogelijk, Utopia en Dystopia, beide heel verschillend maar wel op een positieve manier voorgesteld”, zegt Dimitri Goloubev. “Het is een prachtig idee op papier maar het moet perfect gerealiseerd worden om het beoogde effect ook in realiteit te krijgen. Daarom heb ik Lilian en Théo gecontacteerd, zij zijn toppers in wat ze doen en gaan het juiste verhaal kunnen vertellen met hun ontwerpen. Ik zie in hen de ideale belichaming van Utopia en Dystopia.”
UTOPIA, Lilian van Daal
Lilian van Daal is een Nederlandse ontwerpster die gespecialiseerd is in productdesign waarbij ze gebruikmaakt van biomimicry (biomimetica). Ze geeft tekst en uitleg: “biomimicry is de kunst (en wetenschap) om de beste biologische ideeën in de natuur te imiteren, met behulp van technologie, om zo menselijke toepassingen duurzamer te maken. Denk maar aan 3D-printen bijvoorbeeld.”
“Ik gebruik biomimicry vooral bij productdesign en werk altijd op kleine schaal. Dit project is dus wel een leuke uitdaging”, gaat Lilian verder. “Voor mij is er geen grotere inspiratiebron dan de natuur. Daarom vormt het een grote challenge om de biobased materialen, die bijvoorbeeld gemaakt zijn uit agrarisch afval, te integreren. Deze materialen zijn op een natuurlijke manier bewerkt zodat ze duurzaam zijn en lang meegaan zonder dat er verzorging voor nodig is.”
“Alle vormen in Utopia zijn ook van natuurlijke aard zodat je verbondenheid voelt met Moeder Natuur. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat jezelf omringen met natuurlijke structuren en vormen, een positief effect heeft op je gezondheid en stressverlagend werkt. Bij dit project hou ik er enorm van om veel custommade objecten te kunnen gebruiken. Ik heb de vrijheid om verschillende facetten binnen de coworking te ontwerpen en dat maakt Silversquare voor mij een heel aantrekkelijke opdrachtgever”, sluit Lilian af.
DYSTOPIA, Théo Demans
Théo Demans is een Brusselse sculpturist en scenograaf die het dystopische deel voor zijn rekening neemt. Hij werkt voornamelijk in de hedendaagse kunst en vaak samen met musea en kunstenaars. “Het project spreekt me enorm aan omdat ik heel geïnteresseerd ben om milieuvriendelijke en circulaire elementen te bouwen”, legt Théo Demans uit. “Ik focus niet op het negatieve aspect van een dystopie en de eindigheid van middelen die daarbij hoort maar ik wil het positieve karakter weerspiegelen. Zo ben ik enorm geïntrigeerd door ruimtetuigen en de manier waarop ze ontworpen zijn, het lijkt alsof ze binnenstebuiten gebouwd zijn. Dat zijn elementen waar ik veel inspiratie uit haal voor dit project in combinatie met gerecycleerd materiaal op een bewuste manier gebruiken”, besluit Théo.
Silversquare Louvain-la-Neuve komt op de Boulevard de Wallonie (exacte adres = Courbevoie 13) en zal beschikken over twee lunchzones, private kantoren, meetingrooms en open ruimtes met phonebooths (geluidsdichte ruimte voor één persoon), speciale bureaus en alcoves (nissen met aparte tafeltjes).
Kevin Scheers (for Silversquare)